Ulds geniale egenskaber

Hos Woolfie er vi fan af uld! Det er ganske enkelt genialt skabt fra naturens side og så er det tilmed et miljøvenligt naturprodukt.

Måske har du barndomsminder om en kradsbørstig uldsweater, men vi kan forsikre dig om, at når du stepper i et par Woolfie sneakers, er det som at stikke tæerne i et blødt tæppe. Den følelse skyldes den fine og bløde merinould, som vi udelukkende anvender. Her kan du læse mere om merinould.

Her har vi samlet et overblik over de uld-lækre egenskaber – kvaliteter som du kan nyde godt af med et par Woolfie sneakers.

Uldhåret består af protein (keratin), og fiberen er dækket med små, taglagte skæl; yderst sidder en overhud, epicuticula, som gør fiberoverfladen vandafvisende, men er gennemtrængelig for vanddamp.

Uld varmer, selvom det bliver vådt

Til manges overraskelse har uld det fint med fugtige omgivelser, da uld kan absorbere fugt op til 35% af dets egen vægt – uden at virke vådt. Ulden vil stadig føles behagelig og lun på grund af den store mængde isolerende luft, som uldgarnet indeholder. Og skulle du blive gennemblødt af et kraftigt regnskyl, vil du ikke føle dig våd og kold på samme måde som med bomuld eller syntetiske materialer.

I et land som Danmark, hvor det regner ca. 179 dage om året, og luften ofte er fugtig, giver påklædning og fodtøj med uld derfor rigtig god mening.

Uld er temperaturregulerende

Uld er udstyret med en termostatlignende funktion, der betyder, at når ulden optager fugt, f. eks. fra sved eller vand, skabes varme, og når ulden afgiver fugten igen i tør luft, forbruges varme, og ulden virker dermed kølende. På den måde er uld fremragende til at regulere kroppens temperatur – når det er koldt, vil ulden holde dig varm, og når det er varmt, vil ulden virke kølende – så selv på en hot sommerdag vil du føle dig godt tilpas i uld.

Uld er svedabsorberende

Uld er et ideelt svedabsorberende materiale, fordi det kan optage over en tredjedel af sin egen vægt i væske uden at føles vådt. Forklaringen på denne geniale egenskab ligger i uldhårets opbygning, hvor ydersiden har en skællignende struktur med en voksagtig hinde, der gør overfladen vandafvisende – men samtidig gennemtrængelig for vanddamp. Proteiner i uldfibrenes kerne sørger for, at vand kan absorberes og bindes inde i selve uldfibrene.

På den måde er uld i stand til at absorbere fugt og stadig føles tør på ydersiden. Bliver du nemt svedig eller er aktiv i løbet af dagen, er uld optimalt, da det suger sveden væk fra kroppen og holder din hud tør.  

Du får derved størst glæde af uldens svedabsorberende egenskaber ved at have uld direkte på huden, hvorfor vi også anbefaler at gå barfodet i vores Woolfie snaekers eller alternativt benytte en uldstrømpe på koldere dage.

Uld beskytter mod svedlugt

Uld er selvrensende og naturligt bakteriehæmmende, hvilket gør uld ekstremt resistent over for snavs og svedlugt. Det betyder, at dit uldtøj eller dine uldsko ikke kommer til at lugte lige så hurtigt og ikke nær så slemt som f.eks. et par lædersko eller tøj af polyester. I virkeligheden har sved ikke nogen lugt i sig selv, men når den kommer i kontakt med de naturlige bakterier på huden, opstår svedlugten. Takket være uldens superkræfter til både at absorbere og indkapsle sveden, kommer dit uldtøj ikke til at lugte surt. Når først sveden er absorberet i ulden, kan bakterierne ikke trænge ind og få sveden til at lugte grimt, og derved virker ulden forebyggende mod svedlugt.